Ruim eenderde van de zzp’ers in Nederland maakt zich zorgen over de aanstaande handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) door de Belastingdienst. Een kwart van de 50-plussers overweegt zelfs te stoppen met ondernemen.
Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder drieduizend zzp’ers. Vooral zzp’ers met kantoorfuncties en zzp’ers met een hoge omzet vrezen dat hun zelfstandige status onder druk komt te staan.
Bovendien dreigt volgens Knab een “aanzienlijke braindrain” op de Nederlandse arbeidsmarkt. “Veel ervaren ondernemers overwegen vervroegd met pensioen te gaan als de wet hen dwingt te stoppen met hun huidige werkzaamheden. Jongere ondernemers lonken naar het buitenland”, aldus de online bank, die zich richt op zzp’ers.
Schijnzelfstandige
Een aanzienlijk deel van de zzp’ers (13 procent) verwacht als schijnzelfstandige te worden aangemerkt. zodra de Belastingdienst begint met handhaven. Die percentages liggen het hoogst binnen de sectoren overheid (28 procent), IT (21 procent) en Media & Communicatie (21 procent), stelt Knab. “Zzp’ers binnen die sectoren werken vaak langdurig aan één opdracht en velen zijn voor hun inkomen afhankelijk van één opdrachtgever.”
Een kwart van de 50-plussers overweegt eerder met pensioen te gaan, als de wet hen dwingt te stoppen met ondernemen. Daarnaast noemen jongere zzp’ers opvallend vaak de optie om buiten Nederland op zoek te gaan naar opdrachten. “Hierdoor dreigt een hoop kennis, ervaring en talent van de toch al krappe Nederlandse arbeidsmarkt te verdwijnen. Slechts 30 procent zou een baan in loondienst willen als zij hun huidige zzp-werk moeten staken”, aldus Knab.
Onduidelijkheid
Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de zzp’ers stabieler overheidsbeleid ziet als essentieel voor de toekomst van zelfstandig ondernemerschap in Nederland. 49 procent van de zzp’ers is positief over de toekomst van zelfstandig ondernemerschap in Nederland.
Volgens Knab-ceo Nadine Klokke kan dat echter snel veranderen. Het sentiment onder zzp’ers kan verslechteren als het kabinet schijnzelfstandigheid blijft bestrijden met onduidelijke en steeds veranderende regelgeving, zo stelt zij.
Een stabiel overheidsbeleid en duidelijke wet- en regelgeving zijn volgens Klokke van cruciaal belang voor het succes van zzp’ers. “De overheid moet een omgeving creëren waarin bewuste, niet-kwetsbare zzp’ers kunnen floreren zonder onnodige beperkingen. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft wat dat betreft een uitgelezen kans, aangezien de opvolger van deze Wet DBA momenteel in voorbereiding is en naar verwachting vanaf 2026 gaat gelden.”
Meer zzp’ers
Het aantal zzp’ers is de laatste jaren fors toegenomen. De Kamer van Koophandel meldde eerder dit jaar dat hun aantal in tien jaar met 85 procent is gestegen.
In 2014 telde Nederland ongeveer 875.000 zzp’ers. Inmiddels zijn dit er volgens de KVK meer dan 1,6 miljoen. Andere bronnen gaan echter uit van 1,2 miljoen zelfstandigen zonder personeel. Zo spreekt het CBS van 1,2 miljoen mensen “met een hoofdbaan als zzp’er”.